Desi ni se pare ca sarea serveste doar la aromatizarea alimentelor, sodiul are misiunea importanta de a mentine presiunea din sange si din fluidele extracelulare.
Fie in timp ce ne gatim singuri, fie pentru ca detectam ca mancarea din fata noastra este „fada”, folosim zilnic sare pentru a spori sarurile deja naturale ale multor alimente, laudand astfel aroma lor. Din pacate, obiceiurile alimentare dobandite in Spania prin dieta mediteraneana au facut ca consumul de sodiu -sau sare comuna- sa creasca la niveluri care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sunt considerate excesive. Astfel, in timp ce se recomanda un consum de mai putin de 5 grame, aproape ca l-am dublat la 9,8 grame, echivalentul a doua lingurite de cafea.
Sarea, esentiala pentru viata, in masura ei potrivita
Si este ca utilizarea acestui condiment atat de comun in mesele noastre nu are doar scopul de a spori aroma alimentelor, ci indeplineste si o functie esentiala: mentinerea presiunii din sange si fluide extracelulare. Dar, ca tot in aceasta viata, excesul sau nu ofera niciun beneficiu, dar poate deveni daunator daca este abuzat in alimentatie: hipertensiune arteriala, boli de inima, accident vascular cerebral sau boli de rinichi. Nu este necesar sa cautati prea mult intre diferitele studii pentru a verifica relatia directa dintre consumul de sare si aparitia hipertensiunii. Din acest motiv, si vazand alarma provocata de aportul ridicat de sodiu din dieta spaniola, reducerea sarii din alimente devine din ce in ce mai importanta. SI, Desi multi cred ca este imposibil sa renunti la aroma pe care sarea o ofera alimentelor – ceea ce nu este – beneficiile reducerii acesteia la niveluri sustenabile sau doar acceptarii sarii naturale a alimentelor (cum ar fi pestele) sunt atat de mari incat vei ganditi-va de doua ori inainte de a ajunge la sare si de a adauga inca un praf la mancare. Asa ca tine-ti caietul la indemana si noteaza-ti, pentru ca acestea sunt beneficiile cheie ale unei diete sarace in sodiu.
1. Scadere usoara a tensiunii arteriale
Daca aportul excesiv de sodiu poate duce la cresterea tensiunii arteriale, mentinerea sodiului la un nivel sanatos, nivelurile minime pot duce la imbunatatirea tensiunii arteriale prin scaderea nivelului de sodiu. Trebuie clarificat, efectele sunt usoare, dar este real. De aceea, principala masura de a tine hipertensiunea la distanta este reducerea cantitatii de sare din dieta.
2. Risc redus de anumite boli
Acumularea de sare in sistemul digestiv este una dintre principalele cauze ale constipatiei si, odata cu aceasta, cresterea in greutate. Astfel, mentinerea nivelurilor optime de sodiu in organism este o masura eficienta impotriva acestor doua probleme care, pe masura ce se apropie primavara, ne ingrijoreaza mai mult pentru ca, pe langa latura sanatoasa, se apropie mult de temuta operatie de bikini. Umflarea picioarelor si a picioarelor din cauza retentiei de lichide este, de asemenea, una dintre cele mai mari probleme asociate cu alimentele care sunt prea bogate in sodiu, care este un alt beneficiu suplimentar al tinerii la distanta a sarii obisnuite.
Dar atentie! Desi o dieta cu continut scazut de sodiu poate fi pozitiva pentru sanatatea ta pe termen lung, este foarte important sa mentinem echilibrul in corpurile noastre, asa ca eradicarea completa a acesteia ar putea duce la numeroase probleme care sunt daunatoare sanatatii noastre.
Potasiu, ideal pentru o dieta saraca in sodiu
Studiile au aratat exact opusul a ceea ce incercam sa ilustram, ca o dieta saraca in sodiu este daunatoare. Dar nu se datoreaza atat eliminarii sarii in bucatarie, cat mai degraba echilibrului deficitar dintre aceasta si potasiu, care provine in principal din fructe si legume. Astfel, atunci cand vine vorba de reducerea drastica a acestuia, trebuie sa crestem cantitatea de verde din alimentatia noastra, astfel contribuind la echilibrarea organismului cu minerale naturale care, altfel, ar fi total slabite.
Dar cum putem mentine un echilibru perfect in timp ce ne bucuram de mancare?
Aceasta este intrebarea eterna cu privire la tot ceea ce tine de sanatatea nutritionala si dietele. Mancatul este o placere de care nu vrem sa ne lipsim atat de usor, dar este posibil sa mananci sanatos si gustos. Deci, cum putem mentine un nivel bun de sodiu fara a pierde aroma? Unul dintre cele mai bune raspunsuri: sare de mare. De obicei, are cea mai mare compensare dintre toate sursele diferite de sodiu. Dar evident ca nu este singurul, aici avem cateva.
1. Nu utilizati sare cand gatiti. Mancarea are deja saruri naturale, ideale pentru organismul nostru si, desi sarea pare a fi cea mai usoara metoda de a-si spori aroma, nu este singura. Otetul sau lamaia (acizi), sau ierburile aromatice precum busuiocul, feniculul, rozmarinul, sau oregano sau condimentele precum ardeiul, usturoiul macinat, scortisoara… ajuta la conferirea altor tipuri de arome care nu implica cresterea nivelului de sodiu si astfel. evitati problemele mentionate mai sus.
Otetul, lamaia sau specialul cum ar fi chimenul va pot ajuta sa va aromatizati mesele fara a fi nevoie sa abuzati de sare
2. De multe ori procesarea alimentelor in timpul gatirii este cea care elimina o mare parte din aroma sa naturala pe care trebuie sa o imbunatatim. Schimbarea metodelor traditionale (gatit, gratar sau prajire) pentru unele care sunt mai prietenoase cu aromele naturale ne poate ajuta sa ne mentinem mancarea gustoasa fara sa folositi sare: invatati sa aburiti, sa faceti papillote sau sa infasurati mancarea in hartie de pergament.
3. Cautati uleiuri de masline mai bune, cu arome mai intense, va va ajuta sa dati o nota suplimentara dietei dvs. precum si sa oferiti mai multe beneficii asociate cu acest adaos.
Esential este sa gasesti punctul de mijloc
Nici niveluri foarte mari, nici elimina complet. In ciuda razboiului etern impotriva sarii din ultimii ani, Socrate a spus deja ca perfectiunea este chiar la mijloc. Gasirea unei modalitati de a mentine nivelurile de sodiu scazute – nu fantome – in timp ce imbunatatim aroma cu alte tipuri de metode ne va face sa nu simtim nevoia sa ajungem la sare si sa luam cateva lovituri. Astfel tensiunea noastra o va aprecia si vom avea si o viata mai sanatoasa in timp. A manca!