Share:

Gastrita face ravagii in randul femeilor

Pe acelasi subiect

Daca acum cativa ani bolile stomacului erau intalnite mai des la varstnici, statisticile de astazi sunt din ce in ce mai ingrijoratoare.

Statisticile atesta faptul ca femeia moderna, supusa stresului si grijilor zilnice, cu un program de lucru extrem de incarcat, incepand de la serviciul care ii ocupa mai tot timpul si terminand cu treburile casnice, a ajuns sa-si neglijeze sanatatea. Bolile de stomac sunt acum ii”la modaii” in randul femeilor moderne

In zilele noastre, vrei, nu vrei, trebuie sa fii o femeie moderna. Cum, nu stii ce este asta? Nu-ti imagina cine stie ce extraterestru! O femeie moderna este aceea care in loc sa stea acasa sa gateasca si sa aiba grija de treburile casnice pleaca dimineata de dimineata la serviciu.

Castiga de multe ori mai bine decat sotul, prietenul sau iubitul si nu este dependenta financiar de partenerul ei de viata. Nu suna rau, nu? Sa muncesti si sa obtii tot ceea ce-ti doresti Dar lucrurile nu sunt atat de simple cum ar putea sa para. Pentru ca, in timp ce aceasta noua specie ramane la serviciu peste program si face ore suplimentare, acasa n-o asteapta mancarea proaspat gatita pe aragaz, nici hainele murdare nu se spala singure, iar copilul sigur are nevoie de ajutor la matematica. Si, uite asa, invatam inca din liceu, cand doar vedeam cat de stresata era mama, ca viata trebuie traita pe fuga. Nu avem timp sa mai gatim, dar nu e nicio problema, s-au gandit altii cum sa profite de asta, vorba cantecului cine a pus in drum…, asa ca gasesti repede o cale sa-ti astamperi foamea.

Ce importanta mai are, atunci cand iti e foame, ca mancatul pe unde apuci nu este sanatos?! Nu mai avem timp sa facem miscare in aer liber. Dar s-a inventat si aparatul minune de facut miscare chiar la tine in sufragerie, pe care il ascunzi in debara si il scoti doar cand incepe jurnalul si iei si tu o pauza de calcat, asa ca poti sa impusti doi iepuri dintr-un foc. Suntem toate intr-adevar femei moderne, independente si bolnave. Da! Bolnave. Pai, ce, credeai ca sa fii modern nu cere niciun sacrificiu? Ba da! Si de cele mai multe ori acest sacrificiu il plateste stomacul nostru. Daca bolile digestive erau asociate in general unei varste mai inaintate, stresul, oboseala, poluarea, alimentatia necorespunzatoare, pe scurt un stil de viata dezordonat si nesanatos afecteaza tot mai multi tineri. Toti acesti factori duc la aparitia unor afectiuni grave ale stomacului, si astazi femeia moderna este obisnuita cu boli precum constipatia, ulcerul, enteritele sau gastrita.

Ce este gastrita?

Gastrita poate fi acuta sau cronica si este o afectiune a mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente boli ale stomacului. Poate fi asimptomatica sau poate sa-si faca simtita prezenta prin dureri la nivelul stomacului cu o intensitate diferita de la un organism la altul. Aceasta boala apare din diferite cauze, cele mai frecvente fiind stresul, consumul de alcool, administrarea unor medicamente care rod stomacul asa cum sunt aspirina, antiinflamatoarele, analgezicele. Daunatoare sunt si fumatul si consumul de cafea. Este important ca gastrita sa fie prevenita, asa ca trebuie indepartati toti factorii responsabili direct de posibila aparitiei a acesteia.

Cum mancam sanatos?

Nu degeaba incerca bunica sa ma convinga sa mananc in fiecare zi la ore fixe si sa nu vorbesc cu gura plina fiindca nu-i nici politicos, dar nici sanatos. Astazi, medicii recomanda sa avem un program fix de masa. Atmosfera in timpul mesei trebuie sa fie calma si linistita, asa ca renunta sa-i povestesti sotului cum a fost la serviciu, caci te va asculta cu acelasi interes si in timp ce urmareste emisiunea preferata despre masini. Nu manca stand in picioare, iar imediat dupa masa relaxeaza-te pentru cinci minute inainte sa incepi orice alta activitate. Chiar daca simti nevoia sa fumezi o tigara, nu o face imediat dupa masa, iar de fumat in timpul mesei nici nu poate fi vorba. Nu te culca imediat dupa masa. Specialistii recomanda sa nu mananci atunci cand esti nervaosa ori suparata. Evita alimentele prea calde sau prea reci, deoarece temperatura lor influnteaza direct stomacul.

Chiar daca-ti este foarte foame sau esti o fire mai pofticioasa, nu te grabi sa rontai totul dintr-o suflare, pentru ca nu este sanatos, plus ca nu ai niciun motiv intemeiat sa te grabesti, ca doar nu vine nimeni sa-ti fure mancarea. Nici daca esti la serviciu nu te grabi sa termini repede de mancat. Chiar daca seful ar prefera sa nu-ti pierzi timpul cu astfel de nimicuri, nu-l asculta si gandeste-te ca nimic nu este mai important decat propria sanatate. Daca alimentele nu sunt bine mestecate, va creste efortul depus de stomac pentru a realiza digestia. Foarte important este ca alimentele sa fie proaspete si bine gatite. Medicul poate constata gastrita prin diferite investigatii, cum ar fi radiologia si endoscopia, iar tratamentele si dietele difera de la un pacient la altul, asa ca ar fi bine sa mergi la o consultatie inaintea inceperii oricarei diete.

Ce alimente trebuie sa evitam?

Pentru prevenirea gastritei este recomandata evitarea alimentelor cu un grad ridicat de iritare a stomacului, asa cum sunt ridichiile, ceapa, usturoiul, fasolea boabe, coaja si samburii fructelor, alimentele bogate in sare sau zahar. Prajelile sunt, de asemenea, foarte nocive. Painea neagra face si ea parte din lista alimentelor contraindicate. Alcoolul, apa carbogazoasa, cafeaua si tutunul sunt foarte daunatoare stomacului, de aceea ar trebui sa renunti la deliciile diminetii si sa nu mai bei cafeaua pe stomacul gol, la care, evident, se potriveste de minune si tigarea. Chiar daca mancarea este mai gustoasa atunci cand folosim condimente, stomacul nostru nu este de aceeasi parere, deoarece pentru el nu tot ce este gustos este si sanatos.

Asa ca mare atentie la cantitatile de piper, mustar, hrean, boia, sare, ardei iute pe care le folosesti, ca nu stii niciodata cand te pomenesti cu o criza de gastrita. Carnea afumata sau foarte sarata trebuie scoasa din alimentatia unui bolnav de gastrita. Este de dorit evitarea consumului de grasimi, pentru ca prelungesc durata digestiei. Cu alte cuvinte, grasimile parasesc cel mai greu stomacul. Mare atentie insa la asa-zisele pansamente ale stomacului. Stiu! Si mie imi spunea bunica bea un pahar cu lapte sau mananca o felie de paine cu unt si nu te mai roade stomacul, pe mine chiar m-a ajutat, dar asta nu inseamna ca lactatele sunt bune pentru oricine are probleme cu stomacul. Din contra, s-ar putea sa suferi de intoleranta la lactoza, caz in care consumul de lactate nu este indicat. Medicamentele de orice fel nu trebuie administrate pe stomacul gol. Alimentele semipreparate care contin diferiti aditivi sintetici cum sunt cei pentru aroma si culoare sunt total contraindicate.

Alaturi de tratamentul recomandat de medic, putem tine diferite cure naturiste, insa doar sub atenta supraveghere a doctorului. Unele plante medicinale au efect calmant si antibacterian. Prima pe lista plantelor cu astfel de efecte este obligena, dar este contraindicata persoanelor care acuza dureri de stomac insotite de senzatia de voma. Musetelul si coada- soricelului sunt alte doua plante la fel de cunoscute si frecvent utilizate in tratarea gastritelor sau a altor boli ale sistemului digestiv.

Ulcerul

Este o rana a mucoasei stomacului ce apare in urma infestarii cu anumite bacterii cum este Helicobacter Pylori, care roade mucoasa si provoaca rani la nivelul acesteia. Alte cauze ale aparitiei bolii sunt consumul de alcool si o alimentatie necorespunzatoare. Ulcerul poate fi constatat la nivelul esofagului, stomacului sau al duodenului. In functie de forma de ulcer de care sufera pacientul, durerile pot aparea inainte sau dupa masa, in timpul somnului. Nu se stie exact ce alimente provoaca dureri, ele fiind diferite de la un caz la altul.

Fiecare bolnav trebuie sa acorde o atentie sporita alimentelor pe care le consuma pentru a le putea observa pe cele care ii provoaca dureri. Ulcerul se trateaza pe cale medicamentoasa, si din dieta fiecarui pacient trebuie scoase alimentele care pot declansa o criza. Ca si in cazul celorlate boli digestive, trebuie evitate alimentele cu un grad ridicat de iritare a mucoasei stomacului sau care sporesc secretia de suc gastric. Ambele sexe sunt in egala masura afectate de aceasta boala.

Constipatia, cea mai frecventa afectiune digestiva

Nu provoaca neplaceri la fel de mari ca ulcerul sau gastrita, dar asta doar pe termen scurt. Daca nu este tratata corespunzator sau la timp, toate toxinele se vor revarsa in sange, ducand la otravirea organismului. Ca si celelalte boli ale stomacului, constipatia este provocata de o alimentatie dezordonata.

Din cauza constipatiei pot aparea migrene, hemoroizi, dureri abdominale, insomnie, obezitate, cancer de colon. Medicina naturista ne vine si de aceasta data in ajutor, asa ca o lingurita de miere de albine dimineata, pe stomacul gol, va face minuni. De asemenea, exista numeroase vegetale care ajuta la tratarea si ameliorarea acestei afectiuni. Din meniu nu trebuie sa lipseasca caisele, bananele, dovlecelul, ciupercile, untul, porumbul si matasea de porumb (sub forma de ceai), smochinele, castravetele, spanacul sau vinetele.

Ciorbele si supele sunt de mare ajutor celor care sufera de aceasta afectiune. Este recomandat consumul ridicat de lichide, in principal sucuri proaspete de fructe sau zarzavaturi. Si lactatele ajuta la o mai buna functionare a aparatului digestiv, dar asta numai pentru cei care tolereaza lactoza. Vestea buna in cazul bolilor digestive este ca pot fi prevenite daca adoptam un stil de viata sanatos.

Alimentatia are un rol decisiv in aparitia acestor afectiuni, de aceea necesita o atentie sporita. Stresul este un alt factor important, asa ca orice activitate care te relaxeaza este bine-venita. Miscarea este si ea de mare ajutor, ducand la o mai buna functionare a organismului. Chiar daca nu mai avem timp nici macar sa ne odihnim suficient si am vrea sa ne cloneze cineva urgent sau sa se mareasca ziua de la 24 de ore la 48, nu trebuie sa uitam ca nimic nu este mai important decat propria noastra SANATATE!