Share:

Plante medicinale pentru gastrita cronica

Pe acelasi subiect

Stiai ca aloe vera te poate ajuta si sa ai grija de sanatatea ta gastrica? Datorita proprietatilor sale, protejeaza stomacul si reduce aciditatea.

Exista multe persoane care sufera astazi de gastrita cronica, deoarece este foarte frecventa si pe scurt, se datoreaza unei combinatii groaznice de stres, obiceiuri alimentare proaste si, de asemenea, lipsei de exercitii fizice.

Intr-un studiu realizat de Clinica Universitara din Navarra, se arata ca inca nu exista studii epidemiologice extinse ale gastritei cronice in Spania care sa poata fi aplicate intregii populatii, desi se stie ca incidenta creste odata cu varsta.

El mai subliniaza ca, din moment ce s-a acceptat ca principalul agent etiologic este Helicobacter pylori , au existat studii privind infectia cu acest germen. Majoritatea pacientilor infectati au un anumit grad de gastrita cronica, astfel ca datele despre boala pot fi deduse analizand studiile privind prevalenta H. pylori.

In articolul urmator, veti gasi cateva sfaturi si, de asemenea, o selectie a unor alternative naturale care ar putea ajuta la tratarea gastritei cronice.

Ce ar trebui sa stim despre gastrita?

Pe baza acestei cercetari de la Clinica Mayo, se poate spune ca este un termen umbrela folosit pentru a se referi la un grup de boli care au un lucru in comun: inflamatia mucoasei stomacului.

Acest studiu exprima, de asemenea, ca inflamatia gastritei este de obicei cauzata de aceeasi infectie bacteriana care provoaca majoritatea ulcerelor gastrice. Utilizarea frecventa a anumitor analgezice si consumul prea mult de alcool pot contribui, de asemenea, la gastrita.

La randul sau, poate fi clasificat in:

  • Gastrita acuta: este brusca si temporara.
  • Gastrita cronica: dureaza in timp si este mai frecventa decat precedenta.

Pe de alta parte, simptomele gastritei pot varia de la o persoana la alta, dar cele mai frecvente sunt:

  • Dureri de stomac.
  • Boala.
  • varsaturi.
  • Indigestie.
  • Umflarea abdomenului.
  • Intoleranta la anumite alimente.
  • pierderea poftei de mancare

Care sunt cauzele gastritei?

Dupa cum am spus deja, gastrita este inflamatia stratului care captuseste stomacul si il protejeaza de aciditatea sucurilor gastrice. Acelasi studiu citat mai sus explica si faptul ca factorii cauzali pot fi multipli:

  • Produse lactate (in special integrale).
  • Dieta bogata in grasimi.
  • Alimente cu continut scazut de fibre.
  • Cofeina.
  • Bacteria Helicobacter Pylori.
  • Anumite medicamente (cum ar fi aspirina sau antiinflamatoarele).
  • Alcool.
  • Tutun.
  • Sensibilitate la anumite alimente.
  • Mancaruri picante.
  • Mancaruri picante.
  • Anemia pernicioasa (cand vitamina B12 nu este bine absorbita).
  • Refluxul gastric.

Cateva alternative naturale pentru gastrita cronica

Desi aceasta boala este foarte frecventa si afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, alternativele naturale pot ajuta la reducerea simptomelor. Practic, plantele care trateaza gastrita pot fi grupate in functie de proprietatile lor:

  • Antiinflamator : reduce umflarea si iritatia.
  • Demulcente : protejeaza mucoasa gastrica.
  • Tonico-digestive: intaresc stomacul.
  • Antiacide: scad productia de acid gastric.

Printre cele mai recomandate gasim:

Musetel

Musetelul (Chamaemelum nobile) este o planta care a fost folosita de multa vreme pentru a calma disconfortul stomacal. Sunt multe proprietati pe care le are aceasta planta cu flori caracteristice. Se poate sublinia faptul ca este antiinflamator, protector si ajuta totodata la repararea membranei gastrice. Acest lucru il face o alternativa naturala potrivita pentru orice problema de stomac.

Ingrediente:

  • 1 lingura de musetel (15 g) sau 2 pungi.
  • 1 cana de apa (250 ml).

pregatire:

Este super simplu, pentru ca se prepara ca multe infuzii. Trebuie doar sa fierbeti apa si apoi sa adaugati musetelul. Ulterior, ar trebui sa lasati infuziile timp de 3 pana la 5 minute. In cele din urma, puteti bea pana la 3 cani pe zi. Se recomanda indulcirea cu 1 lingura de miere per cana. Ii confera o aroma delicioasa.

Aloe vera

Cunoscuta si sub denumirea de aloe, este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale protectoare pentru piele, dar este foarte buna si pentru imbunatatirea sanatatii mucoasei gastrice.

Ajuta la inmuierea si protejarea stomacului, precum si la reducerea aciditatii. Se poate consuma sucul care se cumpara in dietetica, desi se vinde si in picaturi sau tablete.

Mejorana

O alta optiune buna este aceasta planta, este digestiva si la randul sau un excelent tonic pentru stomac.

Ingrediente:

  • 1 lingura de flori si frunze uscate de maghiran (15 g)
  • 1 cana de apa (250 ml)

pregatire:

Aduceti apa la fiert si adaugati ierburile. Se lasa la infuzat 5 minute, se strecoara si se bea. Adevar simplu?

Boldo

Boldo (Peumus boldus) este una dintre cele mai populare plante pentru tratarea gastritei, datorita proprietatilor sale care promoveaza sanatatea stomacului. Datorita uneia dintre componentele sale, cineolul, are capacitatea de a proteja membranele mucoase ale stomacului. Cu toate acestea, este foarte important de subliniat ca tratamentele cu boldo nu sunt indicate mai mult de 4 saptamani consecutive.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de frunze uscate (5 g)
  • 1 cana de apa (250 ml)

pregatire:

Faceti infuzia ca de obicei. Puteti bea de pana la 3 ori pe zi, intotdeauna dupa mesele principale .

Salvie

Aceasta planta este utilizata pe scara larga pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Are proprietati foarte bune pentru a imbunatati simptomele gastritei cronice. La fel ca si precedentele, contribuie pozitiv la tratarea gastritei cronice.

Ingrediente:

  • O lingura de frunze de salvie uscate (15 g)
  • 1 litru de apa

pregatire:

Fierbe apa si adauga frunzele plantei. Lasati sa se raceasca 5 minute. Filtrati si beti pe tot parcursul zilei.

Rozmarin

Daca doriti sa promovati digestia si sa evitati durerile cauzate de inflamatia peretilor stomacului , rozmarinul (Salvia rosmarinus) este indicat sa consumati pana la 2 cani de ceai din aceasta planta, intotdeauna dupa pranz si cina.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de frunze uscate de rozmarin (5 g)
  • 1 cana de apa (250 ml)

pregatire:

Simplu. Preparati ca orice alt ceai si beti inainte sa se raceasca. Se sugereaza sa se pregateasca doar cantitatea care urmeaza a fi bauta, pentru ca ulterior sa nu fie reincalzita in cuptorul cu microunde.

Mov

Are o cantitate mare de mucilagii si permite protejarea mucoasei gastrice .

Ingrediente:

  • 1 lingura de flori si frunze de malva uscate (10 g)
  • 1 cana de apa (250 ml)

pregatire:

Se pune totul intr-o cratita si apoi se fierbe 10 minute. Se ia de pe foc, se acopera si se lasa sa se odihneasca cateva minute. Se filtreaza si se bea cu o lingura de miere. Se recomanda sa beti pana la 2 cani pe zi.

Hibiscus

Apartine aceleiasi familii cu nalba, prin urmare are proprietati similare. De asemenea, este adesea folosit pentru a trata hipertensiunea arteriala sau pentru a combate infectiile.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de planta (10 g)
  • 1 cana de apa (250 ml)

pregatire:

Se incinge apa pana da in clocot, se adauga hibiscusul si se lasa 5 minute la infuzat. Apoi, se strecoara si este gata de baut.

Alte plante bogate in mucilagii  care va pot ajuta sunt:

  • Violeta
  • In

Cum sa evitati gastrita cronica?

Cu siguranta daca ai avut deja un episod de gastrita acuta, nu vei mai dori sa mai suferi de el (cu atat mai putin daca devine gastrita cronica). Prin urmare, acordati atentie acestor sfaturi:

  • Urmati un program fix si mancati intotdeauna la aceeasi ora.
  • Mestecati bine mancarea si mancati incet .
  • Eliminati bauturile racoritoare (sucuri) din dieta dvs.
  • Evitati consumul de alcool si fumatul.
  • Mananca un mic dejun adecvat in fiecare dimineata (cu cereale, produse lactate, fructe).
  • Mananca citrice cu moderatie
  • Evita condimentele foarte tari (piper, curry, chimen).
  • Elimina alimentele grase din dieta ta .
  • Monitorizati aportul de medicamente si cautati alternative daca nu va plac.
  • Consuma legume galbene si verzi (bogate in antioxidanti).
  • Mananca 5 mese pe zi .
  • Reduceti sarea in mese.
  • Iaurt de baut pentru contributia sa de probiotice.
  • Faceti activitate fizica moderata de 2 sau 3 ori pe saptamana.
  • Reduce nivelul de stres.
  • Nu mancati intotdeauna fast-food: alegeti mai multe meniuri de casa si naturale.